Să nu râvneşti la nimic din ce este al aproapelui tău. Aşa spune una dintre poruncile biblice, încălcată de parohul Bisericii Ortodoxe Sf. Duh Mângâietorul din Ioşia Nord, Vasile Bicăzan.
Alături de doi prieteni, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, preotul a fost trimis în judecată deoarece, cu ajutorul unor adeverinţe false obţinute de la Primăria Paleu, s-a întăbulat pe mai multe hale industriale din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă ce aparţine Universităţii, clădiri evaluate la peste 400.000 lei.
În faţa judecătorilor au ajuns şi cei trei reprezentanţi ai Primăriei Paleu care au semnat adeverinţele false, în frunte cu primarul Somogyi Ludovic şi cu secretarul Allaga Andrea, care se jură toţi că au iscălit din greşeală...
Averea lor, pe mâna altora
Înşelăciunea a fost reclamată la Parchetul Bihor în urmă cu doi ani, când juriştii Universităţii însărcinaţi cu identificarea patrimoniului fostei Staţiuni Pomicole Oradea, ajunsă în proprietatea Universităţii în 2008, au descoperit că halele Fermei 10 au ajuns în proprietatea altora. Cum a fost posibil, au aflat poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor după o anchetă întinsă pe doi ani.
Povestea a început în 2000, când preotul orădean Vasile Bicăzan (foto), parohul bisericii ortodoxe din Ioşia Nord, şi doi prieteni ai acestuia, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, au cumpărat o suprafaţă de aproape 6 hectare de livadă în Săldăbagiu de Munte, de la o cunoştinţă comună, Floare Agud, care, la rândul ei, o luase de la o localnică, Maria Iovan, pusă în posesie în 1995 de Comisia de aplicare a legii fondului funciar.
Înainte de a semna contractul cu fosta proprietară, oamenii au mers la faţa locului, iar topograful le-a şi delimitat suprafeţele. În 2009, însă, în timpul procesului deschis pentru ieşirea din indiviziune, cei trei au constatat că, potrivit numerelor to