Majoritatea băncilor încearcă să reorienteze clienţii dornici să-şi cumpere o casă către creditele în lei, în condiţiile în care liniile de finanţare în euro de la băncile mamă s-au subţiat, iar normele de creditare descurajează asumarea riscului valutar.
Chiar dacă rămân mai scumpe decât cele în euro, împrumuturile în lei au condiţii de dobândă mai bune decât anul trecut. Capital a analizat în detaliu oferta băncilor, încercând să afle care sunt cele mai bune ipotecare pe 25 de ani, pe care le poate lua o familie cu venituri de 4.800 lei pentru achiziţia unui apartament cu trei camere în Capitală, în valoare de 60.000 de euro (echivalent lei) (Detalii în Metoda de notare).
Diferenţe
Pentru un astfel de apartament, creditele în lei pot fi luate şi cu avans de doar 15%, însă există bănci care solicită peste 30%. Dobânda anuală efectivă (DAE) variază de la sub 6,5%, la peste 16%. Diferă mult şi condiţiile de asigurare, existând instituţii care solicită încheierea poliţelor de către clienţi, dar şi unele care le oferă gratuit. Ponderând notele acordate fiecărui subcriteriu din oferte, după importanţă, analiza Capital a desemnat Millennium, Garanti, BRD, ING, Banca Transilvania şi CEC ca având cele mai bune credite ipotecare în lei din piaţă.
6,48% este cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE) existentă la un credit ipotecar standard în lei, nivel valabil în oferta BCR, dar cu avans de 35%
METODA DE NOTARE
Pentru acest împrumut s-a luat în calcul o familie, soţ şi soţie, de 37 şi 35 de ani, cu un copil de 3 ani, fără nicio altă obligaţie de plată. Ambii sunt angajaţi, cu studii superioare, el cu salariul net de 3.000 de lei, la o firmă cu peste 300 de angajați şi o vechime de trei ani la actualul loc de muncă, ea cu 1.800 de lei, net, în sistemul bugetar, cu vechime de peste 5 ani la același loc de m