Doi compuşi din scorţişoară care dau acestui condiment un gust dulce caracteristic ar putea oferi creierului o anumită protecţie împotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Alzheimer's Disease.
Cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit că doi compuşi din scorţişoară, aldehidă cinamică şi epicatechin, pot să oprească procesul de formare a plăcilor de proteină tau - care declanşează această maladie neurodegenerativă - la nivelul creierului, informează huffingtonpost.com.
Proteinele tau formează acumulări şi depozite odată cu înaintarea în vârstă, iar pacienţii cu Alzheimer prezintă mai multe astfel de depozite în comparaţie cu persoanele sănătoase. Oamenii de ştiinţă au descoperit, în teste de laborator, că aldehida cinamică previne aceste acumulări de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.
"Luaţi ca exemplu arsurile solare, o formă a stresului oxidativ", a declarat coordonatorul studiului Roshni Graves. "Dacă porţi o pălărie, poţi să îţi protejezi faţa şi capul de oxidare. Într-un anumit sens, aldehida cinamică este un fel de şapcă", a mai spus Roshni Graves.
Totuşi, savanţii americani consideră că mai au "mult drum de parcurs înainte de a şti cu certitudine că această metodă va funcţiona şi pe oameni". De aceea, oamenii nu ar trebui să încerce să consume cantităţi mari de scorţişoară, dincolo de cantităţile obişnuite din alimente, încercând să evite maladia Alzheimer.
Scorţişoare ar putea avea şi alte efecte benefice, nu doar asupra sănătăţii creierului - alte studii au indicat faptul că această substanţă poate să scadă glicemia persoanelor cu diabet de tipul 2, atunci când este administrată ca supliment pe lângă tratamentul standard, afirmă cercetătorii de la Mayo Clinic.
Doi compuşi din scorţişo