Piaţa Taksim este una dintre emblemele oraşului Istanbul. Aici este locul in care locuitorii oraşului se adună, fie la petrecerile de Revelion, fie ori de câte ori doresc să îşi ceară drepturile.
Locul este încărcat de istorie. Spre exemplu, este cunoscută "Duminica Sângeroasă" din anul 1969, când 150 de demonstranţi ai Stângii au fost răniţi, sau 1 mai 1977, când 36 de demonstranţi au fost ucişi cu sânge rece.
În anul 1806, în timpul domniei sultanului Selim al III-lea, s-au construit Barăcile Artileriei paşei Halil pe locul unde acum este Parcul Gezi, locul în care demonstranţii s-au adunat pentru a protesta împotriva unui proiect imobiliar megalomanic.
În 1921, aceste barăci au fost transformate într-un stadion. Era primul stadion ce se construia în Turcia şi a fost dărâmat în anul 1940. Astfel că, ulterior, s-a construit un alt monument plin de semnificaţie în Piaţa Taksim: italianul Pietro Canonica a inaugurat în anul 1928 Monumentul Republicii.
Piaţa Taksim a ocupat mereu un loc vizibil în istoria modernă a Turciei. Dar reconstrucţia Pieţei înseamnă şi distrugerea amintirilor?
Proiectul imobiliar ce urma să se dezvolte în Piaţa Taksim a fost anunţat în anul 2011. Zone din preajma Pieţei, precum Tarlabaşi, au început sa suporte modificări urbanistice încă dinainte ca primele utilaje ce urmau a fi folosite să sosească în octombrie 2012.
Ce presupunea proiectul imobiliar? În primul rând, presupunea o "revoluţie" a infrastructurii - tot traficul rutier ar fi urmat să fie subteran şi Piaţa Taksim să devină un loc doar pentru pietoni. O mare zonă pedestră. Apoi, o replică a istoricelor barăci urma să fie construită, numai că aici ar fi trebuit să fie găzduit un shopping mall. Tot aici s-ar mai fi ridicat şi o replică a unei moschei.
Lipsa de transparenţă şi neimplicarea popula