Economia Greciei, care a scăzut cu aproximativ 20% de la izbucnirea crizei datoriilor şi se confruntă cu un şomaj record, a început să dea semne de revenire, ceea ce reduce probabilitatea ca ţara să părăsească zona euro, scrie CNBC.
Sintagma de „Grexit“ a fost lansată anul trecut de analiştii de la banca americană Citibank şi a devenit populară înaintea alegerilor din 2012. Deşi cel care este creditat cu „inventarea“ termenului susţine în continuare că ieşirea ţării din zona euro este posibilă, economistul-şef al Citi Willem Buiter spune că probabilitatea este acum practic zero.
„Actualul nivel al încrederii în economia elenă este caracteristic unei economii în stagnare. Deja ne aflăm în faţa unei schimbări uriaşe după trei ani de depresiune economică. Mai important este că îmbunătăţirea recentă a încrederii sugerează că economia greacă va începe să crească în ritm trimestrial din al treilea trimestru al acestui an“, a se arată într-o analiză a băncii Berenberg. Aceasta subliniază că guvernul de la Atena şi-a făcut bine temele, iar condiţiile mai realiste impuse de creditorii internaţionali – Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană – i-au adus economiei perspective mai bune. „Absenţa titlurilor negative de ştiri încurajează turiştii din Europa de Vest să revină pe plajele Greciei şi pe investitori să privească mai atent la activele greceşti“, menţionează analiza. Dacă Grecia urmează actualul curs, economia îşi va reveni sau va intra în faza de „Greekovery”.
Directorul executiv al Spiro Sovereign Nicholas Spiro este mai pesimist. El apreciază că în prezent revenirea ţine mai mult de încredere şi nu de econonomia reală. Grecia are cea mai mare rată a şomajului dintre statele Uniunii Europene, de 27%. Pe de altă parte, principalul indice al bursei de la Atena este cu 98% peste nivelul din perioada similară a a