* Pe această piaţă trebuie să activeze toţi operatorii
Tranzacţiile cu gaze naturale nu sunt, deocamdată, transparente în ţara noastră. Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a primit spre aprobare, de la OPCOM şi Bursa Româ-nă de Mărfuri (BRM), regulamentele de funcţionare a unor platforme de tranzacţionare a gazelor şi este posibil să licenţieze ambii operatori.
Companiile din domeniu nu sunt încântate de produsele de tranzacţionare şi au transmis, prin asociaţia de profil ACUE, poziţia lor către autorităţi, la finele anului trecut.
Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, ne-a declarat, tranşant: "E.ON nu are nimic împotriva tranzacţionării transparente a gazelor. Problema este la modul de funcţionare a pieţei. În România, concurenţa pe piaţa gazelor este redusă. Aşa că o bursă a gazelor trebuie construită, de la bun început, cu toate produsele necesare tranzacţionării, de la contracte spot, la contracte la termen şi la produse derivate. În plus, trebuie ca toţi operatorii să tranzacţioneze pe acea platformă, pentru ca bursa să funcţioneze şi să fie asigurată lichiditatea".
Domnia sa a dat exemplul pieţei de electricitate administrate de OPCOM. Din toamna anului trecut, tranzacţionarea electricităţii a devenit obligatorie pe OPCOM, prin lege. Contractele bilaterale directe nu mai sunt permise nici între operatorii privaţi. Astfel, tranzacţionarea a devenit îngreunată de lipsa unor produse flexibile, care să permită tranzacţii rapide între operatori. "OPCOM a pus la punct o piaţă centralizată bună, dar încă duce lipsă de produse flexibile. Aceste produse trebuiau să existe înainte să fie instituită obligativitatea tranzacţionării", ne-a precizat şeful E.ON România.
Sistemul actual de tranzacţionare pe piaţa gazelor este caracterizat de contracte pe perioade scurte, modificate prin nenumărate acte adiţionale. Asociaţia AC