* Noul manager Witold Urbanowski vrea să aducă societatea pe profit, în trei luni, după zece ani de pierderi
* Altfel, acţionarii majoritari s-ar putea gândi la retragerea din România
Pe lângă problemele de la combinatul "Oltchim", judeţul Vâlcea a mai trecut pe lângă un pericol în această primăvară: după negocieri de cinci luni de zile, angajaţii "Uzinelor Sodice Govora" au semnat cu patronatul contractul colectiv de muncă, miza reală fiind chiar supravieţuirea fabricii.
La finalul lunii aprilie, salariaţii de la Uzinele Sodice Govora au încheiat greva generală declanşată, după ce patronatul a acceptat păstrarea celor 770 de locuri de muncă.
Noul manager al Uzinelor Sodice Govora, Witold Urbanowski, numit în funcţie pe 29 aprilie 2013, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre semnificaţia protestelor pentru societate, dar şi pentru economia judeţului Vâlcea: "Dacă răspundem unor solicitări nefezabile, practic contribuim la închiderea fabricii. Acesta este punctul în care a apărut tensiunea. Conducerea şi acţionarii USG sunt dispuşi să susţină compania, dar acest lucru nu trebuie făcut împotriva regulilor şi realităţilor economice. Sunt încrezător că, prin dialog, vom găsi soluţii pentru a păstra USG în viaţă, chiar dacă acest lucru înseamnă uneori un compromis şi anumite sacrificii. Dacă acestea nu se realizează, USG nu poate supravieţui. Consecinţele sunt destul de grave pentru întreg judeţul Vâlcea. De exemplu, noi utilizăm peste 60% din aburul produs de CET Govora, iar Oltchim, alt angajator important din Valcea - închis acum - utiliza 40% din abur. În cazul în care suntem nevoiţi să închidem uzinele, CET nu va mai avea clienţi industriali şi va trebui să îşi restrângă activitatea sau chiar să se închidă. Aşa cum am spus, ar trebui ca în cadrul USG să se realizeze un echilibru economic, care va ajuta nu numai compania, ci întregul jud