Durerile de cap, de spate, oboseala, stresul... Sunt neplăceri cu care te confrunţi aproape zi de zi şi, dacă ai lua câte o pastilă de fiecare dată, efectele adverse ţi-ar crea probleme şi mai mari. Aşa că e mai bine să ai mereu la îndemână câteva remedii din plante.
1. Oboseala
Un remediu pentru combaterea stării de oboseală, recunoscut chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este ginsengul. Rădăcina acestei plante stimulează funcţiile cerebrale fără efectele neplăcute ale cafelei, de exemplu. Tratamentele pe bază de ginseng te ajută să-ţi recapeţi forţele pentru a-ţi duce la final sarcinile la serviciu, să te concentrezi şi chiar să te recuperezi după o intervenţie chirurgicală. Experţii OMS recomandă remediile pe bază de ginseng mai ales dimineaţa, pentru că, administrate după-amiază, te pot ţine treaz noaptea.
Cum se ia:
Extract de ginseng: 200 mg – maximum de trei ori pe zi.
Tinctură de ginseng: 50 de picături, de trei ori pe zi, timp de maximum trei luni.
Decoct din rădăcină uscată de ginseng: 1-2 grame de rădăcină se pun în 150 ml de apă şi se fierb 10-15 miute. Se bea câte o cană de trei ori pe zi.2. Tulburările de somn
Florile de tei, cu proprietăţi uşor sedative, sunt considerate linia întâi de tratament natural al tulburărilor de somn, în general, şi al insomniilor, în particular. De asemenea, remediile pe bază de tei au efect benefic împotriva oboselii nervoase şi împotriva anxietăţii. Poate fi administrat, pentru eliminarea agitaţiei nocturne, şi în cazul copiilor şi al adolescenţilor. La pachet cu proprietăţile antiinsomnii, teiul aduce şi avatajul de a combate anumite tulburări digestive şi spasmele musculare.
Cum se ia:
Infuzia din flori de tei: se lasă la infuzat trei-patru flori de tei uscate într-o cană cu apă fierbinte. Se pot bea trei căni pe zi.3. Stresul şi anxietatea
Valerian