In primul sau discurs ca presedinte, in 1949, Harry Truman a spus ca "mai bine de jumatate din populatia lumii traieste in conditii aproape mizere. Pentru prima data in istorie, umanitatea are cunostintele si aptitudinile necesare pentru a elibera oamenii de saracie".
Ei bine, a fost nevoie de mai mult timp decat estima fostul presedinte american, dar lumea a facut progrese reale in ce priveste eliminarea saraciei. Intre anii 1990 si 2000, numarul persoanelor care traiesc in saracie maxima a scazut cu aproape 21 la suta fata de perioada anterioara, in lume existand acum aproape un miliard de oameni care traiesc sub pragul saraciei, scrie The Economist.
Mai mult decat oricum, lumea are sansa sa implineasca profetia lui Truman. Din populatia de sapte miliarde de oameni, cat are planeta, 1,1 miliarde de oameni traiesc cu mai putin de 1,25 de dolari/zi. Organizatia Natiunilor Unite a publicat recent un raport in care traseaza principiile de lupta impotriva saraciei, la nivel global.
Nicio tara dezvoltata nu se apropie macar de pragul de saracie de 1,25 dolari/zi. Limita inferioara a veniturilor americanilor este de 63 de dolari/zi, pentru o familie de patru persoane.
In statele bogate, limita saraciei este stabilita la un venit de 4 dolari/zilnic. Dar exista tari in lume - 15 mai exact - unde limita de saracie este un venit putin peste un dolar. In afara unei victorii partiale in lupta impotriva saraciei, ONU se poate lauda si reducerea mortalitatii infantile cu doua treimi.
Rata saraciei e inceput sa scada la inceputul secolului XX, in mare parte datorita cresterii accelerate a economiilor statelor dezvoltate, de la o rata anuala de 4,3 la suta in perioada 1960 - 2000 la 6 la suta in perioada 2000 - 2010.
Aproape doua treimi din reducerea saraciei provine din cresterea economica. China, de exemplu,