Senatorul PSD a explicat pentru EVZ că nu se consideră în conflict de interese, deși a făcut un proiect de lege de efectele căruia va beneficia și soțul ei Sursa: LIBERTATEA
Senatorul PSD Gabriela Firea nu se consideră în conflict de interese, în dubla ei calitate de soţie de primar şi de iniţiatoare a unei propuneri legisative prin care primarii şi şefii de CJ ar urma să nu mai semneze anumite acte - cum ar fi aprobările de PUZ-uri - delegând semnătura, răspunderea şi consecinţele juridice către directori sau funcţionari din instituţie.
Într-o declaraţie acordată EVZ pe e-mail, Firea spune că proiectul „este făcut în ideea îmbunătăţirii administraţiei publice locale (...) iar când este vorba de beneficiul cetăţenilor, nu am cum să fiu în conflict de interese”.
Primari cu mai puţine merite
Firea admite că efectul proiectului este acela de a scuti de anumite răspunderi primarii, odată cu delegarea competenţelor către alţi funcţionari ai instituţiei, dar are o justificare. „Orice demnitar sau funcţionar public este răspunzător în faţa legii pentru actele pe care le semnează. Ideea acestei iniţiative legislative este că documentele să fie semnate de persoanele cele mai competente în domeniul respectiv”, spune soţia primarului din Voluntari.
Firea susţine că edilii nu vor avea numai avantaje: primarul nu va mai culege la fel de multe laude. „Primarul cedează şi o parte din eventualele merite rezultate în urma unei activităţi bune în domeniul respectiv (...), iar dacă deleagă competenţe către oameni care nu se ridică la înălţimea aşteptărilor dă dovadă că nu este un bun gospodar şi îşi diminuează simţitor şansele de a fi ales”.
Soţia lui Pandele susţine că nu există riscul ca anumiţi funcţionari să fie forţaţi să devină ţapi ispăşitori în locul edililor. „Niciun primar nu va avea interesul să delege responsabilitatea semnării autorizaţiilor