Anchetă Concurenţa vrea să finalizeze investigaţia privind comisioanele percepute la cardurile bancare şi să demareze noi investigaţii privind serviciile medicale şi eventualele carteluri de la licitaţiile publice
După ce au făcut obiectul unor serii de anchete la nivel internaţional, finalizate cu amenzi considerabile, comisioanele percepute la tranzacţiile cu carduri bancare emise în sistemele Visa şi MasterCard au intrat în vizorul Consiliului Concurenţei. Astfel, instituţia a descoperit că, în România, comisioanele aplicate la tranzacţiile cu carduri emise sub siglele Visa şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, de 1% şi de respectiv 1,2%, în timp ce în ţări precum Marea Britanie, Ungaria, Franţa, Italia, Olanda comisioanele sunt de maximum 0,8%.
Din 2012, comisionul interbancar aplicabil tranzacţiilor efectuate în România cu carduri MasterCard este stabilit de MasterCard şi aplicat de băncile membre, acesta urcând de la 1% la 1,2%. În ceea ce priveşte cardurile Visa, comisionul interbancar din România este de 1%, fiind stabilit de băncile membre.
Ancheta arată că nivelul mediul al comisioanelor plătite de comercianţi către băncile acceptante este de 1,78% şi 2,4% din valoarea tranzacţiei, ceea ce înseamnă că comisionul interbancar perceput de băncile din sistemul Visa şi MasterCard are o influenţă semnificativă în comisionul total şi se transmite implicit în preţurile finale ale produselor şi serviciilor. Totodată, analizând profitabilitatea medie înregistrată din emiterea de carduri în perioada 2009-2011, Consiliul Concurenţei a observat că aceasta se înscrie între 62% şi 101%.
Arbitrul concurenţei se va concentra în acest an şi asupra licitaţiilor publice, unde va investiga posibilele înţelegeri de tip cartel dintre firmele participante la licitaţii. Totodată, comisarii instituţiei au în plan derularea