Hans Dewaele, executivul belgian care a revenit în urmă cu câteva luni în România la conducerea operaţiunilor Procter&Gamble din regiunea Balcanilor, spune că orice organizaţie este dependentă de mediul economic local şi internaţional şi de mediul politic şi niciun business nu poate fi condus fără să ţină cont de ceea ce se întâmplă în jur.
„Este un mit că un business poate fi condus dintr-un turn de fildeş. Deciziile imprevizibile ale guvernului, luate fără a anunţa în prealabil mediul de business şi fără a acorda o perioadă de implementare, reprezintă o provocare. Spre exemplu, decizia guvernului de a opera modificări în domeniul audiovizualului creează probleme şi conduce la schimbarea unui model de business funcţional“.
Expatul spune că, în pofida acestei situaţii, şi-a bugetat creşterea businessului local al P&G. Hans Dewaele se fereşte însă să vorbească de evoluţia pieţei, care este dificil de anticipat, fiind influenţată de evenimente interne şi externe.
„Sunt doar de câteva luni în România şi nu am întâmpinat niciun moment dificil. Din experienţele anterioare însă pot spune că relaţiile cu clienţii, furnizorii, angajaţii şi cu autorităţile sunt presărate cu oportunităţi. Adesea, ceea ce pare iniţial o problemă sau o provocare se poate transforma în oportunitatea de a construi o relaţie şi de a o transforma în creştere pentru business.“
Dewaele, 51 de ani, a ajutat la punerea bazelor operaţiunilor locale ale P&G în anii ’90 şi spune că pentru noul mandat şi-a stabilit ca obiectiv creşterea businessului şi a organizaţiei care deţine pe piaţa locală două unităţi de producţie (Urlaţi şi Timişoara) şi operaţiuni de distribuţie cu afaceri totale de peste 300 mil. euro potrivit ultimelor date.
„Obiectivele mandatului meu ca general manager al P&G sunt foarte clare: dezvoltarea în continuare a businessului şi a organiza