Când mergem la cumpărături nu ne limităm la strictul necesar și luăm în neștire lucruri și alimente, de care nu avem nevoie. Fiecare român aruncă, anual, aproape 100 de kilograme de mâncare, spune o statistică europeană, citată de Whirlpool România. Și totuși, noi părem economi: în toată Uniunea Europeana, se aruncă anual aproximativ 180 de kg pe cap de locuitor, adică în jur de 89 de milioane de tone de alimente.
În topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat. Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare.
„Risipa de alimente în România este sub nivelul din alte state Occidentale, însă se remarcă o creștere a acestui fenomen și pe plan local, ca urmare a modificărilor obiceiurilor de consum”, declară Mioara Bolozan, director de marketing la Whirlpool România.
Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale.
Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasă – anumite segmente de populație supraestimează nevoia de consum și cumpără prea multă mâncare, mai ales în contexte de tipul aniversări sau sărbători – și depozitează incorect produsele alimentare în frigider și cămară.
Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult în frigidere, combine frigorifice și congelatoare trebuie respectați anumiți pași. În primul rând, frigiderul nu trebuie să fie prea aglomerat pentru a permite circulația vaporilor de aer (în caz contrar frigiderul nu va putea răci la parametrii optimi iar mâncarea se va deteriora mai rapid)