O anchetă despre industria cuprului din România, realizată de corespondentul Ştirilor Pro TV Cosmin Savu, a fost difuzată în emisiunea "România, te iubesc!", duminică, de la ora 18.00, informează Pro TV.
Am avut combinate metalurgice şi producători industriali, dar totul este acum o mare ruină. Refacem drumul cuprului in Romania şi patrundem în paienjenisul de interese ce gravitează in jurul acestui metal.Ne batem joc de bogaţiile ţării. Le-am dat pe mana unor oameni care s-au gândit numai la îmbogaţire uşoara, iar politicienii români le-au fost complici. O radiografie a industriei cuprului sau, mai bine zis, a ceea ce a mai ramas din aceasta - un prapăd făcut de oameni care şi-au urmarit doar propriul interes", spun autorii reportajului de la Pro TV.
"În această viaţă politică introducem un nou personaj. Este vorba de Cupru", anunţă Varujan Vosganian.
Cuprul, un personaj care a jucat un rol important in economia romaneasca, invocat fiind de multe ori in disputele politice post-decembriste.
Avem cele mai mari rezerve de cupru exploatabil din Europa, o resursa foarte cautata acum in lume - am avut combinate de prelucrare şi specialisti de prima mână, dar n-am ştiut sau n-am fost capabili să profitam de asta. Au profitat altii, iar industria cuprului din Romania s-a transformat intr-o ruină. Din producatori de metal neferos si produse prelucrate, ne-am transformat in exportatori de materii prime.
Combinatul Phoenix din Baia Mare producea in anii de glorie 40.000 de tone de cupru pe an, 12 tone de aur şi 120 de tone de argint. Acum, acolo sunt 80 de hectare de hale rase de pe fata pământului.
Ampelum Zlatna producea 15 mii de tone de cupru pe an, acolo lucrau 2.500 de angajati. A disparut de pe fata pamantului ca dupa un cataclism.
Moldomin, Moldova Noua - exploata un zacamant evaluat la peste 1 miliard de euro. Acum e o pa