Un studiu publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease relevă faptul că există în compoziția scorțișoarei doi compuși, responsabili pentru gustul ușor dulceag al acesteia, care ar putea avea proprietăți binefăcătoare, conferind creierului o anume protecție împotriva temutei maladii Alzheimer.
Compușii au fost studiați de către cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara. Este vorba despre aldehida cinamică şi epicatechin, care, după toate aparențele, par să poată opri procesul de formare a plăcilor de proteină tau responsabile de declanșarea acestei maladii neurodegenerative care afectează creierul.
Proteinele tau formează acumulări şi depozite odată cu înaintarea în vârstă.
Studiile efectuate pe bolnavii de Alzheimer au relevat faptul că pacienţii la care boala s-a instalat deja prezintă mai multe astfel de depozite în comparaţie cu persoanele sănătoase.
Oamenii de ştiinţă au descoperit, prin teste de laborator, că aldehida cinamică previne aceste acumulări de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.
“Luaţi ca exemplu arsurile solare, o formă a stresului oxidativ“,
a explicat coordonatorul studiului, Roshni Graves.
“Dacă porţi o pălărie, poţi să îţi protejezi faţa şi capul de oxidare. Într-un anumit sens, aldehida cinamică este un fel de şapcă“,
și-a continuat Roshni Graves explicațiile.
Cercetătorii americani consideră însă că mai au “mult drum de parcurs înainte de a şti cu certitudine că această metodă va funcţiona şi pe oameni”.
Soluția, avertizează cercetătorii, nu este ca oamenii să încerce să consume cantități mai mari de scorțișoară, pentru a preîntâmpina instalarea temutei maladii. Studiile referitoare la efectele protectoare ale celor doi compuși vor continua, iar produsele obținute vor fi și ele testate clinic în continuare.
Se presupune însă că sc