Programul lansat în iunie 2009 este pe cale de epuizare, mai fiind disponibile 160 milioane de euro pentru împrumuturi. Băncile au dat 92.000 de credite „Prima casă“ dintr-un portofoliu total de 160.000 de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe.
„Prima casă“, programul prin care s-au vândut 92.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, a adus băncilor un business de 3,6 miliarde de euro în ultimii patru ani, jumătate din această sumă fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de Guvern.
Creditul ipotecar cu garanţia statului a fost singurul canal prin care băncile – controlate în proporţie de 90% de străini - au finanţat economia în perioada de criză, tendinţa fiind mai degrabă de reducere a expunerilor în contextul în care finanţarea ieftină venită din afara ţării în perioada de boom economic s-a oprit brusc.
„Este adevărat că în lipsa garanţiilor de stat băncile rămân reticente să finanţeze economia. Acestea şi-au folosit plafoanele de garanţii, dar nu merg foarte mult dincolo“, comentează analistul financiar Aurelian Dochia.
Soldul creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe a urcat de la 5 miliarde de euro în decembrie 2008 la 8,6 miliarde de euro la sfârşitul lunii aprilie 2013, creşterea fiind echivalentă cu volumul împrumuturilor „Prima casă“.
Creditele garantate de stat au ajuns astfel să reprezinte o treime din numărul total al împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe din portofoliile băncilor.
Contactat ieri de ZF pentru comentarii pe marginea desfăşurării programului „Prima casă“, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare, nu a dorit să comenteze. Şaramet este anchetat împreună cu mai mulţi bancheri şi oameni de afaceri într-un dosar privind presupuse fraude cu credite.
Chiar dac