Guvernul ar putea injumatati impozitul pe venitul microintreprinderilor, din iulie, la 1,5%. Vezi ce spun specialistii din domeniu in ceea ce priveste probabilitatea implementarii acestui proiect si care ar fi efectele asupra firmelor si economiei.
Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.
Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, a precizat ca impozitul pe venitul microintreprinderilor a fost, cu ceva ani in urma, mai mic de 3%: la inceputul anilor 2000 a avut chiar cota de 1,5%.
„Proiectul este realizabil in masura in care guvernul va da o lege in acest sens”, a subliniat Serban.
La randul sau, Luminita Ristea, partener CRG Nexia, a declarat ca proiectul s-ar putea realiza daca exista cu adevarat o vointa reala a statului in acest sens.
"Trebuie insa mentionat ca bugetul functioneaza pe principiul vaselor comunicante. Daca vei colecta mai putin dintr-un loc, va trebui sa suplimentezi din alta parte, mai ales ca se va lucra pe bugetul pe 2013, care este deja aprobat", a spus Ristea.
Si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent ca pentru o astfel de reducere a impozitului trebuie identificate surse bugetare alternative, fiind necesar si acordul Fondului Monetar International (FMI).
"Bugetul este construit pe un impozit de 3%, iar orice modificare necesita acordul FMI si al Comisiei Europene, precum si surse bugetare alternative", a aratat Voinea.
Andreea Florian, tax manager TPA Horwath Romania, a explicat ca impozitul pe veniturile microintreprinderilor (3% din cifra de afaceri pentru societatile care obti