În urmă cu două mii de ani, la Porolissum, romanii îşi impuneau o dominaţie strategică şi controlau întreaga zonă de trecere dinspre Bazinul Transilvaniei(la est) spre Câmpia Panonică(la vest), zonă care purta denumirea „Poarta Meseşană” şi avea o lungime de aproximativ 40 km, spre vârfurile Munţiilor Meseş, fiind singurul punct de acces din Bazinul Transilvaniei spre Panonia, locul fiind luat în urma trecerii timpului de satele Brebi, Creaca, Jac, Moigrad, Românaşi, Buciumi şi chiar Municipiul Zalău, cu al său cartier Ortelec, demonstrând continuitatea poporului român în zonele de dominaţie romană de la graniţa de nord-vest a Imperiului Roman.
Astăzi, Porolissum a rămas cel mai bine păstrat Complex Arheologic din întreaga provincie Dacia Porolissensis. Rezervaţia arheologică este situată la aproximativ 500 m altitudine, în imediata vecinătate a Măgurii Moigradului, Castrul Militar fiind situat pe dealul Pomet, care permite o vizualizare perfectă a întregii zone de apărare de la Porolissum până spre vârfurile munţilor Meseş.
Drumul spre Porolissum nu e dificil, încă de pe Europeanul 81, care face legătura între Cluj-Napoca, Zalău şi Satu Mare, ne este descoperit acest punct turistic cu ajutorul indicatoarelor rutiere, care ne indică numărul de kilometri rămaşi de parcurs şi un centurion roman în faţa Porţii Praetoria, care sugerează amprenta militară pe care a lăsat-o aici armata romană, dar şi sloganul „Nu este dat oricui să ajungă la Porolissum. Fii printre cei aleşi!”.
Odată ajunşi în Municipiul Zalău, urmăm B-vd Mihai Viteazu, ajungem în cartierul Porolissum, iar apoi urmăm calea spre cartierul Ortelec (str. Cetăţii) şi mai apoi spre satul Moigrad, în drum spre complex trecem şi pe lângă o herghelie, dar şi pe lângă cariera de piatră din Moigrad, care ne indică faptul că suntem foarte aproape de ceea ce noi am numit bastionul principal al