Are peste trei ani şi talpa lu este încă plată? Nu este cazul să te îngrijorezi, însă această situaţie merită toată atenţia ta pentru a corecta un defect ce poate avea urmări mai târziu.
Deşi majoritatea copiilor se nasc cu platfus, urmând ca ulterior, pe la vârsta de trei-patru ani, talpa să se arcuiască, există situaţii în care acest lucru nu se întâmplă. În astfel de cazuri, poţi observa că micuţul tău calcă în interior şi că uneori manifestă dureri în talpă sau la nivelul gleznei atunci când merge sau când aleargă. Iată care sunt cele mai bune măsuri pe care poţi să le iei, după ce medicul ortoped a confirmat diagnosticul de platfus.
Încălţămintea trebuie să fie comodă
Ghetuţele confortabile, care să asigure un suport bun pentru arcada piciorului, sunt esenţiale în cazul persoanelor cu platfus. Evită să încalţi copilul cu sandale sau cu papuci, încălţămintea trebuind să aibă un carâmb mai înalt care să permită purtarea talonetelor în cazul în care medicul le recomandă. Pantofii ortopedici sunt rareori necesari în cazul copiilor, deşi ortopedul poate considera că sunt necesari după o anumită vârstă.
Talonetele protejează piciorul
Medicul ortoped poate recomanda ca micuţul să poarte talonete din cauciuc, din piele sau din alt material, precum şi branţuri speciale pentru călcâi. Acestea se fixează în pantof şi menţin piciorul într-o poziţie normală protejându-l de o presiune excesivă. Reţine că încălţămintea cu talonetă se poartă până la încheierea perioadei de creştere.
Mersul pe bicicletă şi săritura cu coarda, de ajutor
Tot la recomandarea medicului îţi poţi îndemna copilul să facă exerciţii de corectare a platfusului. Cele mai eficiente în acest caz sunt mersul pe bicicletă sau pe tricicletă, săritura cu coarda, mersul pe vârfuri şi apucarea unor obiecte cu degetele de la picioare. În orice caz, este bine de