Scris de Cristian Horgoș - Festivalul de la Vadu Crisului a avut parte de cântece cu foc, plutaşi cu sare, grătare pipărate şi ospeţe cu oaspeţii ungari.
Prima zi a tradiţionalului Festival de la Vama Sării a avut parte de destule atracţii dar nu şi de foarte mulţi participanţi. „Nu e neapărat vorba de ploiţa de la amiază cât de faptul că lumea se adună mai mult la petreceri citadine organizate în mall-uri sau în parcări decât la cele cu un mesaj de autenticitate. Copiii noştri ar fi bine să vadă cum trăiau înaintaşii la puţinele festivaluri bihorene de valoare, că oricum au parte zilnic de cultură de import în oraş”, ne-a explicat un orădean care a a venit cu familia până la Vadu Crişului ca să le arate prichideilor atât vama sării care dăinuie la Grota Zmăului, cât şi plutaşii costumaţi tradiţional. Oricum, majoritatea oamenilor care au mers de-a lungul căii ferate ca să vadă fosta vamă a sării precum şi Cascada de la Vadu Crisului au fost oaspeţii din ţara vecină.
Dealtfel, şi pluta a fost întâmpinată de circa 150 de persoane, din care cam jumătate veniţi cu microbuze din Ungaria, îndeosebi de la Hajduszoboszlo.
Tinerii plutaşi au fost conduşi apoi, în alai, spre terenul de fotbal, unde fumegau grătarele cu mici, pulpe şi alte preparate cărnoase. Prichindeii au avut de ales între ofertele de halviţă, clătite şi alte dulciuri precum şi între toboganele gomflabile şi baloanele plutitoare pe piscină.
Interpreţii populari au cântat din inimă pe scena amplasată în coasta pădurii, însă atmosfera a prins consistenţă abia spre seară, când formaţia lui Mitică Negrean a atras atât localnici cât şi tineri din localităţi învecinate.