Adrian şi Dana Năstase, însoţiţi de cei doi fii ai lor, au sosit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru un nou termen în dosarul “Zambaccian”, dosar soluţionat de instanţa de fond cu o condamnare a celor doi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost atacată cu recurs atât de Năstase, cât şi de procurori, iar o sentinţă definitivă va fi dată de către completul de 5 judecători ai ICCJ. Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistraţi care judecă recursurile din dosarul “Zambaccian”, pe motiv că a fost procuror DNA şi consilier al lui Daniel Morar, dar instanţa a respins cererea.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă format din preşedintele Aida Popa şi judecătorii Angela Dragnea, Rodica Cosma, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan a reluat luni judecarea recursurilor formulate de Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu în dosarul “Zambaccian”.
La începutul discuţiilor, avocaţii au anunţat că au depus 14 cereri de probatorii şi că au invocat numeroase excepţii de neconstituţionalitate sau neconvenţionalitate.
Totodată avocaţii au arătat că au depus două cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Liviu Popescu, a explicat instanţei că una dintre cele două solicitări reprezintă efectiv cererea de recuzare, iar a doua este o cerere de constatare a nelegalităţii tuturor actelor normative care au stat la baza transferului Ioanei Bogdan din funcţia de procuror DNA în cea de judecător la instanţa supremă, potrivit Mediafax.
Avocatul a arătat că judecătoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, întrucât s-a pronunţat anterior în dosarul “Trofeul calităţii”, în judecarea fondului cauzei.
Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, le-a citit judecătorilor pasajul din motivarea co