Protestele anti-austeritate au cuprins marile capitale ale Europei, în acest sfârşit de săptămână, mobilizând zeci de mii de oameni nemulţumiţi de măsurile întreprinse de Uniunea Europeană şi guvernul naţionale. Aproximativ 15,000 de potrughezi s-a adunat în faţa sediului Fondului Monetar Internaţional din Lisabona, cerând încetarea tăierilor bugetare şi scandând lovinzi împotriva FMI. FMI pleacă de aici, se putea citi pe pancardele protestatarilor din Portugalia, ţară care a intrat în al treilea an consecutiv de recesiune, în timp ce şomajul a atins 17.7% şi este prevăzută o creştere a procentului populaţiei active fără un loc de muncă. Ultimii doi ani au fost marcaţi de majorararea constantă a taxelor, reduceri bugetare masive, fără ca aceste măsuri să contribuie la refacerea economică a ţării.
Protestatarii din Madrid au mărşăluit paşnic până la clădirea Parlamentului strigând demisia Guvernului. Spania se luptă cu recesiunea de patru ani consecutivi, înregistrând un şomaj record de 27,7%, alături de Grecia. Tăierile financiare, reformele din sănătate şi educaţie, precum şi salvarea unor bănci falimentare prin infuzii de milioane de euro, au scos în stradă aproape zilnic populaţia nemulţumită. În Frankfurt, a fost organizată Mişcarea Blockupy, la care au participat aproape 20.000 de oameni, care şi-au exprimat nemulţumirile faţă de Banca Centrală Europeană, considerată principal vinovată pentru măsurile de austeritate adoptate de statele membre, pentru a reduce datoriile.
Protestatarii europeni susţin că măsurile de austeritate împiedică statele să se refacă economic pentru a putea plăti ulterior datoriile, şi afimă că viaţa devine imposibil de trăit în condiţiile impuse de Troika (trio-ul format din FMI, BCE şi Comisia Europeană).