Cursul de schimb al monedei naţionale a Turciei şi acţiunile companiilor autohtone au fost afectate negativ de incidentele violente care s-au amplificat în ultimele zile, reflectând îngrijorarea pieţelor internaţionale faţă de problemele din Turcia.
Moneda naţională a Turciei s-a depreciat semnificativ în raport cu dolarul american, cursul ajungând la 1,8910 lire/dolar - aproape cel mai slab nivel din ultimele 18 luni, potrivit datelor CNBC.
Efectele protestelor violente izbucnite pe 28 mai nu au ocolit nici Bursa de la Istanbul, care a deschis dimineaţa de luni „pe roşu”, cu o scădere de 6,67% faţă de nivelul înregistrat la încheierea şedinţei de tranzacţionare de vineri.
Statul se împrumută mai scump
Totodată, randamentele titlurilor de stat turceşti cu scadenţa la 10 ani (referinţa la nivel mondial) a urcat la 7,12%. Vineri, investitorii cereau dobânzi de 6,84% pentru a cumpăra astfel de obligaţiuni.
Protestele izbucnite în Istanbul şi care s-au extins în aproape 70 de oraşe din întreaga ţară reprezintă o ameninţare serioasă pentru economia turcă, considerată până acum una dintre poveştile de succes la nivel mondial.
Din 2002, economia Turciei creşte, în medie, cu 4,4% anual. Până în 2008-2009, rata anuală medie de creştere Produsul Intern Brut al statului a ajuns la 5-6%. În 2010, creşterea a ajuns la nivelul-record de 9,2%, situându-se apoi la 8,8% în 2011. Acest ritm de creştere a plasat Turcia pe harta celor mai puternice economii emergente din lume, devenind un adevărat „El Dorado” pentru investitori şi oameni de afaceri.
Apoi, în 2012, rata de creştere a încetinit la 2,2%, afectată de contextul global nefavorabil, însă, comparattiv cu media UE, rămânea un obiectiv atractiv.
Cum a ajuns Turcia un adevărat „El Dorado” pentru investitori
Deficitul