Sâmbătă seara, în ciuda vremii răcoroase, câteva sute de clujeni au venit la proiecția eveniment de la Castelul Banffy din Bonțida, „Blancanieves” - „Albă ca Zăpada”, în regia lui Pablo Berger.
Filmul este o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX și a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Filmul lui Pablo Berger a fost recompensat cu zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema - inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut, precum și cu Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună actriță (Macarena García), la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.
Acțiunea filmului are loc pe coastele Andalusiei, în anii 20, iar Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador faimos (Daniel Giménez Cacho) și care trăieşte sub stăpânirea tiranică a mamei vitrege. Carmen se alătură unei trupe de toreadori pitici, devenind vedeta principală a acesteia după ce calcă pe urmele tatălui ei și intră în arenă.
Regizorul filmului, Pablo Berger, a fost prezent la proiecția de la Bonțida și a rămas până târziu în noapte să răspundă întrebărilor spectatorilor.
Berger a povestit că a fost convins să-şi aducă filmul la TIFF când a văzut locaţia în care urma să aibă loc proiecţia - castelul de la Bonţida, un decor care s-a potrivit perfect cu filmul. El a explicat de ce i-a luat atât de mult timp pentru a crea acest film, respectiv 8 ani: „În 2005 am scris acest scenariu, iar în primele pagini am explicat că este un film alb-negru mut, iar când producătorul l-a văzut, a crezut că glumesc şi mi-a spus «doar nu vrei să faci un film alb-negru, cu lupte de tauri, pitici şi care să coste atât de mult». Puteam mai simplu să fac Scufiţa Roşie, probabil că ieșeam mai ieftin, dar n-