Si-a luat licenta de producere a energiei electrice, dar o vrea si pe cea de furnizare. Este vorba despre ApaServ Valea Jiului SA, care nu mai vrea sã cumpere pentru consumul propriu energie electricã de trei ori mai scumpã decât o vinde.
Conducerea ApaServ Valea Jiului SA are planuri mari pe care vrea sã le punã în practicã. Dupã ce a reusit sã iasã pe bursã cu energie electricã de productie proprie, iar aceastã activitate complementarã celei de distributie a apei i-a adus venituri substantiale, acum vrea sã devinã si furnizor. Mãcar pentru consumatorii mari din propria ogradã, cum ar fi statiile de tratare a apei. „Vrem sã luãm si licenta de furnizare a energiei. ApaServ are din 2007 licentã de producãtor, care îi asigurã dreptul de a produce si de a vinde pe piatã energie. Societatea nu are, însã, voie sã si-o vândã pentru consumul propriu. Pentru a putea sã mi-o vând la locurile mele de consum – de exemplu Statie Taia, Statie Jiet – ne trebuie si licentã de furnizare”, a explicat directorul ApaServ, Costel Avram. Potrivit specialistilor din cadrul societãtii aceastã licentã este greu de obtinut, dar nu imposibil. Iar dacã reusesc, costurile furnizorului de apã din Valea Jiului se mai reduc cu 10 – 1 procente.
Vor independentã energeticã totalã
De precizat cã acum, pentru marii consumatori ai ApaServ, energia electricã necesarã este cumpãratã. Practic, ApaServ vinde energia pe piata de profil si apoi o recumpãrã, dar mai scumpã chiar si de trei ori fatã de pretul de vânzare. Iar costurile cu energia electricã sunt considerabile, iar iarna pot ajunge si la 100.000 de lei. Conditiile legale pe care societatea trebuie sã le îndeplineascã sunt extrem de stricte si este nevoie de o garantie financiarã, de persoane calificate în acest sens si de logistica necesarã. Asa cã se lucreazã la turatie maximã cu toate serviciile din cadrul ApaServ Valea Jiul