Mii de manifestanţi au ocupat din nou, luni după-amiază, Piaţa Taksim din Istanbul, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Multe voci se întreabă, în caz că situaţia va degerera, dacă armata va interveni şi de partea cui.
Piaţa Taksim, situată în centrul metropolei turce, fusese abandonată sâmbătă seara, după incidentele violente. Însă mii de manifestanţi au reocupat acest loc luni după-amiază. Incidente violente au avut loc şi în cartierul Besiktaş, în apropierea Biroului premierului Recep Tayyip Erdogan.Manifestaţiile continuă în Turcia de şapte zile, soldându-se cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara.
UE ŞI SUA, LUATE PRIN SURPRINDERE
Brusca izbucnire a furiei antiguvernamentale în Turcia a luat prin surprindere ţările europene, care au cerut Ankarei să dea dovadă de "reţinere" şi să recurgă la "dialog", aşteptând să vadă dacă această ţară va fi la rândul ei atinsă de febră ce destabilizează Orientul Mijlociu, scrie AFP.
Patru zile după debutul protestelor, prudenţa prevala la Bruxelles, la fel ca în majoritatea capitalelor europene, reflectând dificultăţile legate de înţelegerea actualei stări de fapt.
Secretarul de stat american, John Kerry, a condamnat, luni, folosirea „excesivă“ a forţei de către poliţia turcă contra participanţilor la mişcările de protest care au loc în Turcia, transmite AFP.
Şeful diplomaţiei americane s-a declarat „neliniştit“ de „informaţiile privind o recurgere excesivă la forţă“ de către poliţia turcă şi a reafirmat ataşamentul SUA pentru „libertatea de exprimare şi de întrunire“.
„Sperăm, evident, că va exista o anchetă completă asupra acestor incidente şi că poliţia va da dovadă de o mare reţinere în privinţa recurgerii la forţă contra acestui gen de incidente“, a afirmat Kerry, într-o declaraţie