Matternet şi Aria explorează reţele de drone, care ar putea furniza produse în zonele îndepărtate
Să ajungi să alimentezi unele oraşe sau sate îndepărtate, unde drumurile sunt de-a dreptul impracticabile, este aproape imposibil dacă nu ai un camion gigantic bine dotat. Însă şi aşa şansele să strici maşina până la destinaţie sunt foarte ridicate.
Însă două companii ambiţioase cred că au găsit o soluţie cu un adevărat potenţial revoluţionar. În ultimele 18 luni, Matternet şi Aria - ambele companii ce au fost create în acelaşi "incubator", Silicon Valley - au lucrat din greu la crearea unei reţele de drone automatizate, care vor ajuta la conectarea zonelor rurale şi subdezvoltate, cu acces limitat la drum existent sau la sisteme de autostradă.
În timp ce ideea poate părea exagerată pentru cei nefamiliarizaţi cu astfel de noi tehnologii cum sunt dronele, se pare că teste preliminare cu aceste vehicule ar fi avut loc deja.
"Cel mai simplu mod de a descrie ceea ce facem este de a compara evoluţia telefoniei mobile în ţările în curs de dezvoltare", a declarat fondatorul şi directorul Matternet, Andrea Raptopoulos.
"(Vrem) să depăşim modurile tradiţionale ale infrastructurii de transport într-un mod similar şi să aducem elemente prin care aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) să ajungă la persoanele care se află în locuri izolate", a adăugat el.
O reţea de drone
Ideea provine de când Raptopoulos a condus un grup de cercetare, inclusiv cu ceilalţi trei cofondatori ai companiei, în cadrul Universităţii Singularity din Silicon Valley.
Ei şi-au imaginat atunci că foloseau o flotă de drone cu o capacitate de sarcină utilă de două kilograme şi care puteau parcurge o distanţă de până la şase mile (10 km).
Aceste vehicule automate vor fi complementate de o vastă reţea de hub-uri poziţionate strategic, care