Procesul foarte aşteptat al tânărului militar american Bradley Manning s-a deschis luni la Curtea Marţială de la Fort Meade (Maryland), unde este judecat pentru una dintre cele mai importante scurgeri de documente confidenţiale din istoria Statelor Unite, relatează AFP.
Tânărul în vârstă de 25 de ani a compărut la ora locală 09.45 (16.45, ora României) în faţa judecătoarei militare Denise Lind, după un an şi jumătate de audieri preliminare.
Acuzatul a recunoscut deja, în cadrul audierilor, că a furnizat site-ului de Internet WikiLeaks mii de rapoarte militare clasate "strict secret", însă neagă că ar fi intenţionat vreodată să facă "rău" Statelor Unite, aşa cum susţine acuzarea, declarând că a încercat să "provoace o dezbatere publică" pe tema războaielor americane din Irak şi Afganistan.
În schimb, administraţia americană avansează ideea că fostul militar a pus, "cu bună ştiinţă", Statele Unite în pericol, divulgând documente secrete, la care avea acces pe când lucra ca analist de informaţii în Irak, din noiembrie 2009 până la arestarea sa, în mai 2010.
Administraţia americană îl acuză pe Manning de "colaborare cu inamicul", în acest caz Al-Qaida, încercând să dovedească faptul că informaţiile divulgate au ajuns în mâinile organizaţiei teroriste.
Rechizitoriul include 22 de capete de acuze, dintre care zece au fost recunoscute de către Manning.
În pofida faptului că a pledat vinovat pentru anumite capete de acuzare, tânărul riscă închisoarea pe viaţă, în cazul în care judecătoarea militară Denise Lind, care prezidează Curtea Marţială, va hotărî că este vinovat de ajutarea inamicilor Statele Unite.
Din rândul celor 150 de martori chemaţi la proces, 24 vor depune mărturii cu uşile închise, mai ales ambasadori şi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii, dar şi un membru al comandoului care a efectuat un raid, în mai 2011,