In judetul Botosani exista numeroase terenuri degradate, proprietate a primariilor sau a persoanelor fizice, folosite ca pasuni. Conducerea Directiei Silvice Botosani sustine ca situatia acestor terenuri ar trebui analizata mai intai la nivelul fiecarei primarii, unde exista o evidenta cadastrala si se cunosc proprietarii terenurilor, si sa se stabileasca suprafetele care ar putea fi ameliorate prin impadurire.
Dupa stabilirea la nivel local a terenurilor degradate propuse pentru impadurire, primarul poate convoca apoi Comisia pentru identificarea si inventarierea terenurilor degradate destinate impaduririi, Comisie din care face parte obligatoriu si un reprezentant al ocolului silvic din zona.
In cadrul acestei comisii, reprezentantii Directiei Silvice vor oferi consultanta tehnica la intocmirea fiselor perimetrelor de ameliorare.
„Proprietarii de terenuri (unitati administrativ-teritoriale sau persoane fizice) au posibilitatea accesarii de fonduri pentru impadurirea suprafetelor, fie prin accesarea fondurilor structurale derulate prin APIA (masura 2.2.1 - Prima impadurire a terenurilor agricole), fie prin accesarea fondului de mediu prin Agentia Fondului de Mediu, fie prin accesarea fondurilor bugetare prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava. Prin aceste modalitati au fost impadurite in anii trecuti mai multe unitati administrativ-teritoriale, in afara Directiei Silvice Botosani, 547 ha din fond bugetar si 80 ha din fond de mediu”, a precizat inginerul silvic Sorin Corduneanu, directorul Directiei Silvice Botosani.
Reprezentantii DS au sprijinit aceste actiuni colaborand la intocmirea fisei perimetrelor de ameliorare si punand la dispozitie puietii necesari impaduririi acestor terenuri.
„Mentionam ca administrarea plantatiilor infiintate cu fonduri de la buget se face in regim silvic, iar Directia Silvica Botosani contri