Statisticile oficiale britanice arată că în perioada 2009-2011 zece pacienţi au fost declaraţi morţi şi nu au răspuns la manevrele de resuscitare. Totuşi, ei s-au trezit ulterior la viaţă.
Trei din patru britanici “învie din morţi” în fiecare an, din 2009 încoace. Statisticile oficiale au raportat că în perioada 2009-2011, zece pacienţi declaraţi morţi s-au trezit la viaţă.
Într-unul dintre cazuri, familia fusese informată că tocmai şi-a pierdut unul dintre membri. Surpriza a fost însă mare când familia s-a dus la spital şi şi-a găsit ruda moartă … respirând. Pacienta nu răspunsese la manevrele de resuscitare, inima nu-i mai bătea, iar medicii o declaraseră moartă. După ce inima a reînceput să îi bată, pacienta a mai trăit vreo opt ore după aceea, dar fără să îşi recapete cunoştinţa.
Cazul s-a repetat aproape într-un mod asemănător la încă nouă persoane. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Pacientului (NPSA) din Marea Britanie a tras concluzia că aceastea sunt cazuri în care moartea pacienţilor a fost declarată prematur.
Detaliile raportului nu precizează dacă, în aceste cazuri cunoscute până acum, pacienţii respectivi ar fi avut şanse de a supravieţui mai mult dacă personalul medical i-ar fi îngrijit mai mult după ce se treziseră la viaţă. Raportul NPSA le-a reproşat medicilor faptul că se grăbesc să declare mort un pacient, dezvăluie Daily Mail.
Alex Manara, expert anestezist şi în donarea organelor, a explicat că sunt extrem de rare cazurile când inima unui pacient declarat mort începe să bată, iar acest lucru se întâmplă de obicei după încercări eşuate de resuscitare sau după aşa-numitul “sărut al vieţii”. Manara a mai spus că recuperarea totală a “celor care s-au întors din morţi” este extrem de rară şi că “majoritatea pacienţilor a căror inimă a reînceput să bată mor după câteva ore sau zile”.
Citeste mai mult pe RTV.NET
S