Statuile, monumentele şi busturile din municipiul Zalău, obiective turistice sau locuri de interes, se degradează pe zi ce trece chiar sub ochii autorităţilor. Cu toate că atestă istoria şi cultura poporului român, dar mai ales a judeţului, multe dintre acestea sunt neîntreţinute şi lăsate în paragină.
“Lupoaica” din faţa Primăriei Zalău
Zona de centru, în care se află cele mai multe monumente, este de altfel şi cea mai “uitată”. Dovada cea mai clară este statuia “Lupoaica” din faţa Primăriei Municipiului Zalău, statuie aflată chiar sub privirile autorităţilor. Loc de pelerinaj pentru mulţi turişti care fotografiază “Lupoaica” din centrul Zalăului dar şi loc de amintire pentru proaspeţii însurăţei, care preferă de foarte multe ori să imortalizeze acest moment unic din viaţa lor în preajma “Lupoaicei”, soclul statuii, de pe care s-au desprins bucăţile de marmură, pare a fi un loc uitat de civilizaţie. Conform inscripţiei de pe soclu, “Lupa Capitonia” este o copie a monumentului latinităţii, celebra lupoiacă alăptându-i pe Remus şi Romulus din Zalău, legendarii întemeietori ai Romei, datează din anul 1993.
De pe soclul statuii lui “Maniu” au căzut plăcile de marmură
Tot în centrul oraşului, în faţă clădirii Administraţiei Fiscale, se află bustul lui Iuliu Maniu, zonă care de altfel poartă numele de Piaţa Iuliu Maniu. Şi aici, de pe soclul statuii cunoscutului om politic originar din Sălaj, sunt desprinse bucăţi de marmură, lipsuri care pot fi observate nu doar din apropiere ci şi de la distanţă. Cunoscutul om politic Iuliu Maniu s-a născut în anul 1873 în localitatea Bădăcin, a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a luptat împotriva regimului comunist şi a făcut parte din organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia – 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Bustul lui Iuliu Maniu a fost realizat în anul 1994 de