-AA+A
Din corespondenţa lui Constantin Pavel Editura „Charmides” din Bistriţa a publicat, recent, volumul „Din intimitatea unei arhive. Constantin Pavel”, sub semnăturile lui Mircea Gelu Buta şi Adrian Onofreiu, lansat la sărbătoarea anuală „Zilele Operei”.
Aşa cum cunoaşte publicul larg după campania de câţiva ani de aducere în contemporaneitate, Constantin Pavel a fost un tenor de calibru european, apoi întemeietorul, alături de Tiberiu Brediceanu, a Operei Române din Cluj, director al Operei din Bucureşti, un om dăruit teatrului liric românesc cu cele mai alese calităţi pe care le-a întrunit cel plecat de la Bistriţa Bârgăului, intrat în anonimat şi legendă după trecerea la cele veşnice în 1945 şi aşezat pentru odihna veşnică în Cimitirul Bellu.
Materialul cărţii cuprinde o serie de scrisori aflate în păstrarea familiei Andrei Neuc, care a avut amabilitatea să fie de acord cu publicarea lor, şi astfel o parte a sufletului marelui artist să se arate publicului cititor.
Autorii cărţii, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta şi dr. Adrian Onofreiu, sunt doi dintre cei mai atenţi cercetători ai vieţii artistului, ai faptelor de istorie a zonei, şi cu nedezminţită aplicaţie profesională aşază în fruntea volumului textul „Atelierul creaţiei de la Bârgău”, în care este recreată, descrisă, atmosfera de primă jumătate a secolului al XX-lea, în care Constantin Pavel era mai mult prezent la casa unde se retrăgea pentru repaos după stagiunile în străinătate. Cartea conţine reproduceri ale unor fotografii ale artistului, dar şi ale altora din diverse spectacole, având astfel şi un caracter documentar. Întâia scrisoare este datată 14 septembrie 1915, iar lui Constantin Pavel (Papp Laszlo - numele i-a fost schimbat de administraţia maghiară) i se adresa directorul Operei din Budapesta, informându-l despre contractul cu instituţia muzicală la care urma să înc