La UAIC toţi portarii şi toate femeile de serviciu primeau spor de performanţă, de 30%. Pentru a evita prăbuşirea, rectorul taie în carne vie.
Situaţie financiară disperată la Universitatea „Cuza”. Vasile Işan, rectorul instituţiei, a acceptat să explice ce se întâmplă la universitate. Dracul nu e atât de negru pe cât pare, spune Işan, care însă arată cauzele care au dus la prăbuşirea financiară. Un simplu exemplu, din 2008 şi până în 2012 au dispărut 16.000 de studenţi plătitori de taxe. Gaura din buget e de 40 milioane de lei.
„Afirmaţie neinspirată”
Despre falimentul iminent al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) au apărut informaţii încă din toamna anului trecut, dar conducerea instituţiei susţine că sunt doar interpretări nefericite. „A fost o afirmaţie neinspirat formulată pe profesorul Dumitru Oprea, fostul nostru rector. Domnia sa se referea la fondurile structurale de fapt, nu la întreaga situaţie a Universităţii”, susţine rectorul Vasile Işan. Cert este însă că „interpretările nefericite” acuzate de rectorul Işan au la bază un adevăr de necontestat. „Situaţia este grea, dar nu atât de grea precum se spune”, spune Vasile Işan. În momentul de faţă, cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar conducerea Universităţii anunţă câteva măsuri dure de redresare pe termen scurt.
Mai puţini studenţi
Prima problemă cu care se confruntă Universitatea este cea a salariilor cadrelor didactice. În urmă cu cinci ani, când la Cuza erau aproximativ 45.000 de studenţi, instituţia plătea 1.500 de norme didactice. Acum, când numărul studenţilor a ajuns la 27.000, la Cuza se plătesc 1.800 de norme. Norma didactică reprezintă numărul de ore alocat unui cadru didactic pentru ca acesta să primească un salariu întreg. Cadre didactice titulare sunt 826, iar diferenţa este acoperită cu cadre asociate. „Un cadru didactic poate ţine şi d