“După căderea comunismului, mi s-a părut ca principala problemă a presei a fost gestionarea libertății. Și primul mare examen pe care l-a dat presa a fost autocenzura şi l-a trecut cu greu”, a spus Laura Georgescu, președinte CNA, la lansările volumelor „Mass-media și democrația în România postcomunistă” și „Violarea libertăţii de exprimare, Cazul Frăsilă”.
Astăzi la sediul CNA au avut loc primele lansări de carte din istoria Consiliului. La eveniment au participat Mircea Toma (ActiveWatch), Doru Tompea, profesor universitare dr. rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Radu Călin Cristea, membru CNA, Laura Georgescu, președinte CNA, Daniel Şandru & Sorin Bocancea (Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi), Mihai Selegean, reprezentanţi din mediul academic, ai ONG-urilor din media, ai mass-media (jurnalişti, radiodifuzori), precum şi personalităţi ale societăţii civile.
Câteva fragmente din discuțiile purtate pe marginea celor două cărți lansate, în continuare.
Doru Tompea, profesor universitare dr. rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi:
Autorii, cu un background temeinic, alcatuiesc cea mai completa scală a presei. Aşteptam de mult această oglindire. Este un volum care completează prima ediţie, lansată în ianuarie 2011. Acest volum, care sper să vă intereseze, abordează teme foarte atractive, mass-media şi politica, jurnaliştii în media postcomunistă s.a. Consideraţi acest volum ca pe o intruziune a unor profesori de știinţe politice în mass-media. Rămân la părerea că mass-media a fost cel mai dinamic mediu, care provoacă agende publice.
Radu Călin Cristea, membru CNA:
Nivelul de libertate a presei reprezintă un reper pentru evoluţia sa. Cristian Bocancea a abordat o tema extrem de actuală, vorbeşte de explozia presei româneşti. Se ajunge la un soi de babilonie şi daca faci o numărăto