Alte 15 staţiuni urmează să fie autorizate de guvern, astfel încât turiştii străini care vin să se trateze la apele termale din România să-şi poată deconta în ţările de origine serviciile de care au beneficiat, a precizat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, la emisiunea Gândul LIVE.
"Avem potenţial natural. Avem o treime din resursele de ape termale şi n-am valorificat acest potenţial foarte important pentru sănătate, pentru tratament, pentru wellness. Am prezentat un memoriu la guvern şi sunt bucuroasă acum că există un grup de lucru care se ocupă de revigorarea turismului balnear. Am găsit aici autorizate 10 staţiuni balneare. Noi avem mult mai multe. Acum se află în avizare, pentru că e o procedură de avizare, în consens cu ministrul Sănătăţii am pus pe listă încă 15 staţiuni", a spus Grapini.
"Problema era să transformăm staţiunile balneare într-un export de servicii", a adăugat ministrul.
Conform directivelor europene, cetăţenii din Uniunea Europeană au posibilitatea de a-şi deconta la casa de sănătate din statul din care provin tratamentele de la staţiunile balneare din România.
"Orice turist care vine înseamnă export pentru România. Orice turist care pleacă din România în afară, înseamnă import, în balanţa comercială", a arătat Grapini.
Ministrul a adăugat că este important ca în jurul centrelor de tratament să se formeze "zone compacte de turism" astfel încât turiştii "să aibă şi alte posibilităţi de distracţie şi petrecere a timpului liber".
Întrebată câţi turişti sunt aşteptaţi anul acesta în România, Grapini a evitat să răspundă, spunând că nu doreşte să ofere nicio prognoză.
"Nu ştiu, nu vă forţaţi să dau cifre, pentru că nu spun", a precizat ministrul.
Alte 15 staţiuni urmează să fie autorizate de guvern, astfel încât turiştii străini care vin să se trateze la