Primul român şi primul istoric de artă străin ales vreodată Membru de Onoare al Royal Scottish Academy, a fost desemnat „personalitate de seamă a culturii contemporane”.
Într-un cadru fastuos, în prezenţa Lordului Cameron of Lochbroom, Consilier al Majestăţii Sale, şi a mai multor reprezentanţi ai Palatului Buckingham, Arthur Watson, Preşedintele Academiei Regale a Scoţiei i-a remis la Edinburgh criticului şi istoricului de artă Dr. Radu Varia, „personalitate de seamă a culturii contemporane”, Diploma de Membru de Onoare al Royal Scottish Academy.
Sub semnătura Reginei Elisabeta II întărită de Sigiliul Regal, stă scris: «Radu Varia, în Adunarea Generală din ziua a 5-a a anului 2012, a fost ales aşa cum se cuvine Membru de Onoare al Academiei Regale a Scoţiei, în virtutea eminentelor sale împliniri pe tărâmul istoriei artelor şi al manifestărilor artistice, în speranţa ca aceste împliniri să contribuie la progresul şi la onoarea Societăţii, la înflorirea Artei, şi pentru a onora demnitatea celor ce ne îndrumă pe această cale».
În răspunsul său, Dr. Radu Varia a spus între altele: «Vin dintr-o ţară veche, România, o ţară plină de tradiţii artistice ce au înflorit în peste şapte mii de ani, tradiţii perpetuate şi în ziua de azi, ca pe tărâmul magic al Maramureşului. O ţară, totodată, care a marcat modernitatea prin opera sculptorului Constantin Brâncuşi, prin originalitatea şi valorile eterne pe care le întruchipează». El a adăugat: «Am descoperit Scoţia şi Edinburghul acum 45 de ani datorită unui prieten numit Richard Demarco, prezent aici în aceste clipe în calitate de Membru de Onoare al Academiei Regale. El a înţeles de timpuriu că Europa nu va fi niciodată ea însăşi fără România, fără Maramureş, fără Brâncuşi. Şi a luptat eroic contra teribilei izolări în care ne aflam, deschizând porţile lumii libere pentru tânăra noastră generaţie de artişti şi de