Pe anul în curs Leul este deocamdată singura monedă din UE care şi-a păstrat valoarea în faţa Dolarului american, înregistrând pe piețele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013.
"Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis Leului "să reziste" în faţa acestuia. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de Euro, Leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro. Creşterea economică a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 față de perioada precedentă, precum şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră au fost pilonii principali care au susţinut Leul", sustine Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
În mai, Leul a scăzut cu circa 1,5% faţă de Euro pe piețele financiare, a doua mare depreciere după Zlotul polonez, care a scăzut cu aproximativ 2,7%. "Polonia înregistrează o rată anuală a inflaţiei în scădere (0,8% în aprilie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrală a Poloniei să scadă încă o dată dobânda de referinţă, fapt care desigur că dezavantajează Zlotul", a precizat Silviu Pojar.
Lira sterlină şi Coroana suedeză s-au depreciat, de asemenea, luna trecută, înregistrând variaţii de sub 1% comparativ cu moneda unică. La polul opus, în mai s-a aflat Forintul, care a crescut cu aproape 1% faţă de Euro, în contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o creştere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de altă parte