Uniunea Europeană a decis micşorarea concentraţiei în alimente pentru trei aditivi alimentari care sunt consideraţi periculoşi. Măsura intră în vigoare de luna aceasta, dar specialiştii spun că nu este suficientă şi cer chiar scoaterea lor cu totul din mâncare, din sucuri sau din dulciuri. Uniunea Europeană a decis micşorarea concentraţiei în alimente pentru trei aditivi alimentari care sunt consideraţi periculoşi. Măsura intră în vigoare de luna aceasta, dar specialiştii spun că nu este suficientă şi cer chiar scoaterea lor cu totul din mâncare, din sucuri sau din dulciuri.
“Este o măsură necesară, dar nu e de ajuns. Ei au redus dozele acceptate, dar nu vor să ia în calcul faptul că omul nu consumă doar un singur produs pe zi. Pe lângă alimentele procesate, acesta mai bea şi un suc, poate mănâncă şi ceva dulce, iar cantităţile de aditivi depăşesc astfel normele. Ajungem să acumulăm adevărate cocktailuri toxice în organism. Aceşti aditivi ar trebui interzişi cu totul de pe rafturile magazinelor pentru a nu pune în pericol sănătatea”, ne-a explicat Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Cei trei aditivi în discuţie sunt E 104 - Galben de Quinoleină, E 110 - Galben Auriu şi E 124 - Roşu Ponceau 4R. Aceşti aditivi, care în cantităţi mari facilitează apariţia cancerelor, se regăsesc cel mai des în sucuri, în biscuiţi, în dulciuri colorate sau în mezeluri.
Până acum, au fost folosiţi în cantităţi mari în alimente pentru că ultimele analize pe efectele lor s-au făcut în urmă cu 20 de ani, iar atunci nu au fost considerate periculoase.
Aditivii alimentari se găsesc în aproape toate alimentele, în băuturile sau în cosmeticele din magazine şi sunt consideraţi necesari pentru efectele pe care le au asupra produselor. Fie că le conservă, le “prelungesc viaţa” sau le fac mai gustoase şi aspectuoase, aceştia nu pot lip