Anul aniversar “Maria Tănase” a debutat luni, la Braşov, printr-un concert caritabil susţinut de naistul Nicolae Voiculeţ la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Sfatului.
Evenimentul face parte din proiectul “Maria Tănase 100” ce va include concerte atât în România, cât şi în străinătate, şi care vor marca aniversarea unui secol de la naşterea cântăreţei de muzică populară, relatează Agerpres.
Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, fiind al treilea copil al Anei Munteanu şi a florarului Coandă Tănase.
A urcat pe scenă pentru prima dată când avea 8 ani, în timpul serbării de sfârşit de ani a Şcolii primare nr. 11, Tăbăcari, desfăşurată la Căminul Cultural “Cărămidarii de Jos”. A urmat trei clase la Liceul „Ion Heliade Rădulescu”, a apoi s-a retras pentru a-şi putea ajuta familia la munca în grădină.
Când avea 15 ani a participat la Miss România, iar doi ani mai târziu a plecat de acasă şi s-a angajat casieriţă într-un birt. Acolo obişnuia să şi cânte, fiind astfel descoperită de Sandu Eliad, cunoscut publicist şi regizor de teatru al vremii respective. Cu ajutorul acestuia, Maria Tănase cunoaşte mai mulţi tineri ai unui cenaclu, care o sfătuiesc să nu renunţe la muzică.
Debutează la teatrul de revistă condus de Constantin Tănase, iar în iunie 1934 apare în paginile publicaţiei „Cărăbuş-Express”, sub pseudonimul Mary Atansiu. În acelaşi an îl cunoaşte pe Constantin Brăiloiu, fondatorul „Arhivei Internationale de Folclor de la Geneva”.
Imprimă romanţa “Mansarda”, de Nello Manzatti, la casa de discuri Lifa Record, care se bucură de succes. Urmează colaborarea cu casa de discuri Columbia, unde, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner, înregistrează piesele “Cine iubeşte şi lasă” şi “Mi-am jurat de mii de ori”.
Adevăratul să