Mititeii româneşti pot fi produşi în continuare până la atestarea lor ca produs tradiţional românesc în baza unui acord intern semnat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, adus şi la cunoştinţa Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. “Micul românesc este salvat. Nu este niciun fel de problemă. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred că am reuşit să facem un lucru foarte important. Sigur, mai sunt câteva zile până când aşteptăm şi o decizie europeană în acest sens, dar de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare regulamentul european, micul românesc se produce în continuare. Va exista în regulamentul european o excepţie pentru ingredientele care se regăsesc în micul românesc. Pe de o parte. Procesul acesta va fi mai lung şi cred că României nu i se va declanşa un proces de infringement. Pe de altă parte, însă, Asociaţia – înţeleg că deja s-au constituit, au făcut o asociaţie – va începe să parcurgă procesul de atestare a produsului ca fiind tradiţional românesc, un proces care va dura în jur de trei luni, şi după acea nu cred că va mai fi niciun fel de problemă”, a afirmat Daniel Constantin. Până atunci, micul românesc poate fi produs în baza unui acord care a fost generat de Asociaţia Română a Cărnii, semnat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Ministerul Sănătăţii şi ANSVSA. “Este un acord pe plan intern, dar care a fost adus şi la cunoştinţa Comisiei Europene. La Comisia Europeană s-a făcut deja o solicitare în acest sens încă dinainte de 1 iunie, iar la reuniunea care va fi pe 6 sau pe 7 iunie, probabil, că va fi şi o decizie în acest sens”, a subliniat şeful de la Agricultură. La începutul lunii mai, Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarulu