Deja este oficial: legea referitoare la certificatul energetic a apărut în Monitorul Oficial. În 60 zile de la publicare, aceasta urmează să intre în vigoare. Din acel moment, oricine va face o tranzacţie de vânzare sau închiriere, riscă să piardă toţi banii, dacă nu are certificatul energetic.
Legea se aplică indiferent dacă este vorba despre rezidenţe sau spaţii comerciale, industriale ori de birouri, anunţă imopedia.ro.
Certificatul energetic al clădirilor nu a fost tocmai bine primit de publicul larg din România. Chiar dacă aduce beneficii incontestabile, precum a afla exact starea tehnică a clădirii, proprietarii văd acest act mai degrabă ca pe o cheltuială în plus. De altfel, doar proprietarii sunt cei care trebuie să se implice în acest demers.
„Fiecare proprietar va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere fiind supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Art. 13", arată Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International, citat de imopedia.ro.
Autorităţile sugerează proprietarilor să nu amâne obţinerea certificatului pe ultimul moment, dat fiind faptul că este vorba despre o expertiză tehnică a cărei întocmiri poate dura până la câteva săptămâni, în funcţie de cât este suprafaţa clădirii expertizate. Astfel:
În general, durata de realizare a unui Certificat Energetic este de una-două zile pentru un apartament
Două-trei zile pentru o vilă normală.
Aproximativ o săptămână pentru un bloc de apartamente.
Pentru clădiri tip birouri sau spaţii comerciale, durata de realizare poate fi mai mare, în funcţie de complexitatea acestora.
Eliberarea certificatului energetic costă cel puţi