Aprilie 1967. Septembrie 1973. Iunie 1982. Iunie 2013 ? Amenintarile lui Bashar al Assad privind lansarea unui atac ca rapuns la noua operatiune israeliana pot fi luate ca atare ? Vor fi lansate rachetele israeliene asupra pozitiilor israeliene ?, se intreaba cotidianul Haaretz.
Un atac care nu trebuie sa viezeze neaparat teritorii populate. Poate va fi un aerodrom, de unde au decolat avioanele israeliene in misiune. Sau altceva. Dar nu asta conteaza, avand in vedere modul in care ar ptuea evolua lucrurile. Israelul traieste cu familia Assad de 37 de ani, de cand Hafez al-Assad a preluat conducerea regimului la putere ca ministru al apararii si comandant al fortelor aeriene militare.
Peste o saptamana, Bashar al Assad va implini 13 ani de cand guverneaza tara. In 2003, dupa atacul aviatiei israeliene asupra bazei teroriste detinuta de palestinieni nu departe de Damasc, Assad a amenintat ca data viitoare va riposta cu siguranta. Israel a crezut. De aceea, pana in 2007, partea israeliana a manifestat prudenta.
In septembrie 2007 a fost atacat un reactor corean de pe teritoriul Siriei. Assad a pastrat tacerea chiar si atunci cand pe teritoriul Siriei au fost lichidati Imad Mughniyah si generalul Muhammad Suleyman. In ultimele luni, Assad nu si-a schimbat pozitia privind deschiderea unui nou front in plin razboi civil : nici cand israelienii au lansat lovituri aeriene asupra unor tinte din Damasc. Dar Assad nu controleaza in totalitate situatia. Iar anturajul lui cere o riposta. Assad ramane, totusi, retinut in a actiona. Pana cand, nimeni nu stie, scrie Haaretz.