Richard Glagosian: „Armenia și-a construit pas cu pas o nouă „viziune strategică”, menită să-i reducă aservirea față de Rusia”.
Armenia este de multă vreme cel mai de nădejde partener al Rusiei în Caucazul de sud. De aceea, când președintele armean nu s-a dus săptămâna trecută la o conferință de securitate cu participare rusă, în Kirghistan, gestul nu a trecut neobservat.
Corespodentul Europei Libere, Robert Coalson a relatat că biroul de presă al președintelui Serj Sarkisian a invocat drept motiv al absenței sărbătoarea Zilei Republicii armene și vizita la Erevan a prințului britanic Charles.
Cu toate acestea, mulți au interpretat gestul lui Sarkisian drept un semnal de nemulțumire în relațiile armeano-ruse. Richard Giragosian, directorul Centrului de Studii Regionale din Erevan, spune că Armenia și-a construit pas cu pas o nouă „viziune strategică”, menită să-i reducă aservirea față de Moscova.
Giragosian a spus că Armenia a fost multă vreme în pericol să devină un fel de stat-garnizoană rusesc, cu o dependență exagerată de Moscova și în unele ocazii prea servilă politic Kremlinului. Dar situația, adaugă expertul armean, s-a schimbat în ultimii doi-trei ani.
În acest interval, scrie corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, Erevanul și-a sporit colaborarea cu NATO și cu Uniunea Europeană, în programul „Parteneriatul estic”.
Deși participarea Armeniei la program a fost poate mai discretă decât a Ucrainei sau Moldovei, Erevanul ar putea primi premiul cel mare: semnarea unui acord de liber-schimb cu Bruxelles-ul la summitul din toamnă, de la Vilnius.
Pe de altă parte, oficialii armeni insistă mereu că relațiile cu Moscova sunt mai bune ca oricând.
Secretarul Consiliului Național de Securitate, Artur Baghdasarian, a spus la 30 mai la o conferință de presă că relațiile armeano