Leul a pierdut 1,9% din valoare într-o săptămână în faţa euro, iar zlotul polonez şi forintul maghiar s-au depreciat cu 2,1%, şi, respectiv, 3,3%.
Cursul de schimb a depăşit ieri pragul de 4,4 lei/euro pentru prima dată în ultimele două luni după cea mai dramatică săptămână de pe piaţa valutară de anul acesta, în care leul a pierdut aproape două procente în faţa euro. Prognozele s-au modificat acum spre 4,45 sau chiar 4,5 lei/euro la sfârşitul anului.
„Sunt puţine şanse să mai asistăm la intrări de capital la fel de mari ca în primele luni din acest an pe măsură ce randamentele titlurilor de stat au scăzut şi există aşteptări de tăiere a dobânzii-cheie. O apreciere a leului sub 4,3 lei în viitor pare limitată, iar dacă ne orientăm către finalul anului, am putea asista la creşterea euro spre 4,45 lei sau chiar 4,5 lei“, spune Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.
Deprecierea abruptă a leului, care a pierdut aproape opt bani doar în şedinţele de vineri şi luni, a fost declanşată de creşterea aversiunii investitorilor faţă de activele din pieţele emergente, care a trimis la pământ toate monedele est-europene. Leul a continuat să piardă teren şi ieri, deşi zlotul polonez şi forintul maghiar au reuşit să recupereze o parte din deprecierea de săptămâna trecută. Analiştii spun că principalul risc pentru leu îl reprezintă contextul internaţional după ce investitorii influenţaţi de semnale recente ale băncii centrale americane privind renunţarea la strategia de cumpărare de obligaţiuni, cuplate cu datele economice din SUA, au început să-şi redistribuie capitalurile dinspre pieţele emergente către titluri de stat în dolari, al căror randament ar putea creşte.
Leul s-a apreciat anul acesta până aproape de pragul de 4,3 unităţi/euro după ce străinii au revenit pe piaţa titlurilor de stat în lei şi au cumpărat agresiv