Doi cercetători de la Universitatea din Manchester au devenit, în urmă cu trei ani, laureaţii Premiului Nobel pentru descoperirea grafenului - material minune, cel mai subţire dintre toate care există în Univers. Grafenul este varianta bidimensională a grafitului şi este compus în totalitate din carbon.
"Fâşiile" bidimensionale ale grafenului au făcut acest material extraordinar de rezistent şi flexibil. Oamenii de ştiinţă din toate statele puternice ale lumii au realizat cercetări, în urma cărora au identificat posibilităţi multiple de utilizare a acestui material, de la IT, electronică, medicină, la industria aeronautică, militară şi cea energetică.
Grafenul este un conductor electric mai bun decât cuprul, fiind tot-odată de 300 de ori mai puternic decât oţelul şi având proprietăţi optice unice. De asemenea, deşi este aproape transparent, grafenul este atât de dens încât nici heliul, cel mai mic atom de gaz, nu poate trece prin el.
Doi mari investitori străini curtează Salrom pentru revitalizarea minei de grafit din judeţul Gorj. Pe fondul ultimelor cercetări din domeniu, grafenul obţinut din banalul grafit a creat o adevărată revoluţie tehnologică, ţări şi companii puternice (telecomunicaţii, energie, medicină, industria militară şi aeronautică) alocă miliarde de euro pentru brevetarea utilizării grafenului. Cum era de aşteptat, minele de grafit au devenit foarte căutate, iar România este cea mai bogată ţară europeană şi la acest capitol.
Aurel Bucur, directorul general al Salrom, ne-a declarat: "Salrom a primit semnale puternice de interes din partea a doi mari investitori pentru revitalizarea minei de grafit Ungurelaşu, de lângă Polovragi. Salrom are, încă, licenţă pentru exploatarea grafitului în acest perimetru. Mina are rezerve importante de grafit şi poate fi redeschisă relativ uşor".
Domnia sa estimează că reluarea exploa