Este sezon de concedii și toată lumea vrea să arate bine. Dar nu este ușor să şi reușească, în condițiile în care, o data cu aceste mult așteptate zile de vară vin și tentațiile culinare, care pot ruina efortul de a menține forma fizică dorită. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționistul Natural Silhouette ne spune ce e indicat să mâncăm în vacanță, ca să ținem sub control greutatea.
- Micul dejun poate fi format din cereale și fructe sau lactate semi-degresate și pâine cu secară sau pur și simplu din fructe de sezon.
- La prânz se consumă pește sau carne preparată proaspăt pe grătar, însă carnea nu trebuie consumată singură, ci însoțită de salate sau de legume preparate pe grătar. Atenție însă la sosul pentru salată! Acesta nu trebuie să abunde în maioneză și nu trebuie folosit în exces. Cel mai simplu, că să existe control asupra cantității consumate dresingul ar trebui ținut într-un recipient separat.
- Cina poate să conțină salate, brânzeturi mai puțin sărate, lactate fermentate ori mâncăruri pe bază de pește și legume. Peștele trebuie ales cu mare grijă, mai ales dacă e preparat de către turiști, pentru că este un aliment foarte perisabil, care poate provoca toxiinfecții alimentare severe.
- Salatele nu trebuie să fie singura formă de glucide și fibre prezente la masă. Cartofii în coajă (pentru a reține fibrele după gătire), ciupercile, dovleceii, vinetele și roșiile pot fi preparate la fel de bine pe grătar, iar gustul lor este unic.
- Important este însă și modul de pregătire al alimentelor pe grătar. Acestea nu trebuie să fie foarte bine făcute sau arse pentru că crusta care se formează la suprafața lor conține produși de oxidare completă și mult fum, toate substanțe cancerigene.
- Atenție și la dimensiunea farfuriei sau la gradul de aglomerare al alimentelor pe ea, pentru că mărimea porției contează!