O comună săracă, de la graniţa cu Ucraina devenit un fel de Monte Carlo. Repedea, un sat cu doar 4500 de locuitori, are peste 30 de aparate de jocuri de noroc. Isteria „păcănelelor” a cuprins toată aşezarea, de la copii, la femei, profesori şi ţărani simpli. Unii şi-au vândut casa şi pământul ca să joace la aparate. Disperate, autorităţile locale şi cetăţenii au apelat la poliţie şi deputaţi. Nimeni nu poate însă opri „flagelul”.
Copii care fug de la şcoală să joace la aparate, tineri care îşi fură părinţii, femei care „aruncă în vânt” agoniseala familiei sau disperaţi care îşi vând casa şi toată agoniseala pentru o iluzie. Pe scurt, un fenomen grav, care a lovit ca o maladie comuna Repedea. Toată aşezarea e „prinsă” de febra jocurilor de noroc. Indiferent de vârstă, sex, condiţia socială sau materială, mai toţi sătenii au devenit dependenţi de aparatele care le mănâncă liniştea, banii şi agoniseala.
Deşi e o comună săracă, din cauza reliefului şi izolării, fiind situată la graniţa cu Ucraina, iar oamenii şi-au strâns cu greu o brumă de avere din muncă dificilă, la pădure, în construcţii sau peste hotare, acum se spulberă într-o clipă.
În total, în sat sunt peste 30 de aparate. Un adevărat Monte Carlo, care a dat peste cap viaţa liniştitei aşezări. Primarul Pavel Ţiudic spune cu îngrijorare că: „avem 30 de aparate cu jocuri de noroc. Nu s-au închis, că nu se poate asta. Eu am zis de foarte multe ori că îi sărăcesc pe oameni şi le fac probleme, şi m-am gândit că dacă ar fi o posibilitate, aş lua mai mult impozit celoc care conduc asemenea afaceri. Dar nu se poate asta.
Cum s-au dezvoltat jocurile de noroc la noi? A venit la un moment dat o firmă din Cluj sau Baia Mare şi şi-au deschis aici o locaţie. Au clienţi din păcate, că şi copiii de şcoală nu ştiu cum îşi fac rost de bani şi îi bagă în aparate”.
Recordul absol