Fiecare român aruncă, anual, aproape 100 de kilograme de mâncare, spune o statistică europeană. Şi totuși, noi părem economi: în toată Uniunea Europeana, se aruncă anual aproximativ 180 de kg pe cap de locuitor, adică în jur de 89 de milioane de tone de alimente.
În topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat. Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare.
Bistriţenii recunosc că aruncă mâncare la gunoi, dar spun că au grijă ca atunci când prepară alimentele să facă acest lucru în cantităţi cât mai mici, pentru a nu fi nevoiţi ca mai apoi să ducă la ghena de gunoi o cantitate mare de mâncare.
"Pâinea o strâng, atunci când rămâne, şi o pun lângă container. Nu amestec pâinea cu restul mizeriei. În ce priveşte celelalte alimente nu prea pot să spun că arunc, deoarece am şi pisici şi câini. Le folosesc în general. Sigur că uneori mai şi arunc, e adevărat. Totuşi, cred că românii cumpără mult prea multe alimente", spune o bistriţeancă.
"Ajunge destul de multă mâncare la gunoi pentru că sunt singură şi dacă rămâne după două zile trebuie să o arunc, asta este realitatea. Cred că acolo unde este familia mai mare se consumă. Arunc chiar şi mâncare gătită, ciorbă nu arunc, că nu rămâne, dar o rămăşitţă de felul doi mai rămâne", spune o altăî bistriţeancă.
"Foarte puţin ajunge la gunoi. fac foarte multă economie. Nu arunc mâncare. Câtă îmi iau atâta consum, nu ca să o arunc la gunoi. Prea puţin arunc. Suntem două persoane care nu consumăm decât strictul necesar", spune un bistriţean. @N