Acordul de constituire a Coaliţiei Pro Europene a fost semnat de către PD, PLDM şi grupul reformator Hadârcă. În acord sunt stipulate angajamentele Coaliţiei, modul în care vor fi distribuite funcţiile şi priorităţile pentru programul de guvernare.
„Orice re-distribuire a competenţelor, funcţiilor, orice schimbări instituţionale se vor decide dar în bază de consens în cadrul Consiliului Coaliţiei. Nerespectarea acestui principiu este considerată o încălcare gravă a prezentului Acord şi duce la acestui principiu este considerată o încălcare gravă a prezentului Acord şi duce la încetarea Acordului, la destrămarea Coaliţiei şi retragerea încrederii Guvernului învestit”, se menţionează în Acord.
Totodată, semnatarii s-au angajat să renunţe la atacurile reciproce care ar putea afecta echilibrul politic din Republica Moldova. Părţile se angajează să sprijine Guvernul Coaliţiei Pro Europene, în condiţiile şi termenele Acordului, până la finalul mandatului deplin al Parlamentului din această legislatură şi să nu participe la declanşarea alegerilor anticipate.
Pe lângă distribuirea funcţiilor de conducere în Parlament şi cabinetului de miniştri, Acordul mai are şi câteva anexe unde este stipulat cum au fost împărţite şi anumite subdiviziuni din cadrul Guvernului. Astfel, liberal-democraţii au primit 5 instituţii de stat, iar democraţii şi „liberalii reformatori” câte o agenţie. Potrivit documentului, CNA urmează să se afle în responsabilitate comună.
VEZI INTEGRAL TEXTUL ACORDULUI