Soldatul american acuzat că s-ar fi aflat la baza scurgerilor de informaţii clasificate către site-ul WikiLeaks se prezintă în faţa instanţei în Fort Meade, Maryland. Procesul lui Bradley Manning este unul dintre cele mai mediatizate din ultimii ani.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Cazul care este prezentat începând de luni în faţa judecătoarei militare Denise Lind este extrem de complicat. Instrucţia procesului durează de trei ani, numărul pieselor acumulate la dosar depăşeşte un milion. Doar moţiunile şi demersurile apărării, o picătură în acest ocean de hârtie, ocupă cam 20 de mii de file.
În centrul dramei judiciare se află Bradley Manning, un militar de rând, un minuscul şurub în enormul angrenaj al universului secret american, un gradat care a avut acces la un volum impresionant de date militare şi diplomatice. Manning este acuzat că a compromis cam 700 de mii dintre acestea, când le-a expediat electronic site-ului WikiLeaks.
"Secretele pe care Manning este învinuit că le-a dezvăluit constituie, ce-i drept, cea mai mare scurgere din istoria Americii, dar reprezintă mai puţin de 1% din informaţiile pe care statul le secretizează într-un singur an", preciza Chase Madar, autorul unei cărţi despre cazul Manning.
Instanţa va sorta, vreme de trei luni, acest noian de date, încercând să discearnă motivaţiile şi gradul real de periculozitate al actului comis de Manning, împotriva căruia au fost reţinute 22 de capete de acuzare. Pentru cele mai grave dintre acestea, daune aduse intereselor statului şi complicitate cu inamicul, este pasibil de închisoare pe viaţă.
După ce a fost arestat în Irak, în mai 2010, Bradley Manning a fost încarcerat în condiţii descrise drept "degradante", în regim de temniţă grea, vreme de nouă luni, la baza militara Quantico, din statul Virginia. În urma protestelor opiniei publice şi organi